Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

вторник, 30 септември 2014 г.

Какво е алцхаймер?

Какво е алцхаймер?

Алцхаймер е болест която се причинява от структурни изменения в мозъка и мозъчната кора. Тя се проявява със загуба на памет, неспособност за нормално общуване, затруднение при употреба на предмети, загуба на ориентацията на болния.

Симптоми на алцхаймер:

-    Свързани с паметта – те засягат главно епизодичната памет и са следвани от дезориентация за време и място. Затрудняват се речевите функции и обеднява речниковия запас.

-    Свързани с физически и поведенчески прояви – болните страдат от депресия, тревожност, раздразнителност, агресия и други.

Основни фази на алцхаймер:

-    Начален стадий – загубата на памет е все още слаба, но става все по-забележима. В тази фаза болният може да се справя със симптомите и да ги компенсира и да функционира самостоятелно.

-    Междинен стадий – промените стават все по-забележими, умствените функции отслабват и личността се променя. Започват да се появяват и проблеми на физическо ниво. Болният става зависим от хората около него.

-    Късен стадий – симптомите се засилват, както и изменението на личността. Болният става все по-зависим от грижите на друг човек.

-    Терминален стадий – пълно влошаване на личността, физическите промени заемат централно място. Болният губи контрол дори над телесните функции и става напълно зависим от друг човек.



Ако имате близък с подобни проблеми, вижте грижи за болен в нашият сайт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар