Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

вторник, 2 септември 2014 г.

Как да наблюдаваме кръвното налягане на болни хора?



                                                  Какво представлява кръвното налягане?

Кръвното налягане е един от често проверяваните показатели от лекарите. Горната граница на кръвното налягане зависи от състоянието на сърцето, а долната от кръвоносните съдове.

 Това е налягането, което кръвта упражнява върху стените на кръвоносните съдове при всеки удар на сърцето. Това налягане е необходимо на кръвта, за да може тя да достигне до всички части на тялото.
 Когато сърцето се свива (нормално около 60 – 80 пъти в минута), то изтласква кръвта в артериите и налягането в тях се увеличава. Обратно, когато сърцето се отпуска между две свивания, налягането на кръвта намалява. Следователно има две нива на кръвно налягане: горно ниво, когато сърцето се е свило и долно ниво, когато сърцето се е отпуснало.
 Кръвното налягане има постоянни денонощни колебания:
най-високите стойности са рано сутрин и в късния следобед, значително по-ниски са - по обедно време (особено след обяда) и най-ниски – през нощта.

                                                Какво е артериална хипертония?

  Повишеното кръвно (артериално) налягане се нарича артериална хипертония и е едно от най-честите болестни състояния при човека. Артериалната хипертония може да бъде самостоятелно заболяване или състояние, свързано с други болести – бъбречни, ендокринни, неврогенни.
Предразполагащите фактори към артериална хипертония са:
наднормено тегло, повишена консумация на готварска сол и алкохол, ниска физическа активност и заседнал начин на живот, тютюнопушене, психо-емоционално напрежение и стрес, възраст, пол, раса, наследственост, генетично предразположение.

                               Как да измерим кръвното си налягане правилно?

 В домашни условия се ползва електронен апарат. За да сте по-сигурни в правилността на показателите, 1 час преди измерването не трябва да приемате храна, кафе и алкохол, не трябва да пушите и да извършвате физическо натоварване.
 Седнете удобно (но не с кръстосани крака), отпуснете се, поставете лакътя си на масата или облегалката на фотьойла така, че ръката ви да бъде на нивото на сърцето. Първото измерване е тестово. На него влияят и вълнението, и особеностите на стените на съдовете. След 4 минути пълен покой направете второ измерване – то ще бъде по-точно. Кръвното трябва да се измерва и на двете ръце.
 Симптоми на високо кръвно:
 При някои хора кризата може да се случи при кръвно налягане 160/100. Други обаче при кръвно 190/110 се чувстват нормално. Причината е в индивидуалните особености на организма.
 Високото кръвно сигнализира за себе си със силно главоболие, прилошаване, главозамайване, неприятни усещания в областта на сърцето, изтръпване в края на пръстите или усещане за боцкане в тях. Това показва, че и мозъкът, и сърцето изпитват кислороден глад и към тях трябва да постъпи необходимото количество кръв.

             Какво да направим ако болният вдигне високо кръвно налягане?

 Вдигането на високо кръвно, винаги може да доведе до инсулт, инфаркт или друго сериозно заболяване, за това е важно да се знае как да окажем първа помощ до идването на линейка.
За да се намали притока на кръв в главата, тя заедно с торса трябва да се повдигнат с възглавница.
 При леките случаи ефект може да има и следното:
-    Затопляне на краката от ходилата до коленете с гореща вана, ако времето е горещо или в помещението където е болният е горещо върху главата му се слагат кърпи напоени със студена вода.
 Отварата от екстракт на растението hibiscus sabdariffa, известно повече като каркаде или хибискус, е много полезна за здравето Цветовете на каркадето съдържат много антиоксиданти благодарение на които чаят от това растение понижава кръвното налягане, като по този начин намалява риска от инсулт, инфаркт, както и предпазва бъбреците
 Всекидневното присъствие на домати под различна форма в диетата гарантира намаляване нивото на холестерола и понижава кръвното налягане, твърдят австралийски учени.
 Доброто настроение и приятната музика могат да свалят кръвното не по-зле от диета без сол или отслабване.

                                                        Ниско кръвно (хипотония)

 Хипотонията е състояние, при което апаратът за кръвно налягане отчита показатели, по-ниски от 100/70. Съпровожда се от слабост, виене на свят, главоболие и прилошаване.
 Хората с ниско артериално кръвно налягане често имат усещане за обща слабост и умора най- често сутрин, но и през целия ден, липсва им бодрост, даже след продължителен сън, паметта им изневерява, разсеяни са.
 Пониженото кръвно налягане често е симптом на недостатъчна сърдечна дейност. Сърцето трудно изпомпва кръвта и отслабва тонуса на кръвоносните съдове. Често такова състояние настъпва на фона на възпалителни заболявания на сърцето. А те са ендомиокардит и миокардит. Тези две усложнения в половината от случаите се развиват като последица от вирусно заболяване.

Ако имате болен с проблемно кръвно налягане посетете нашият сайт

Няма коментари:

Публикуване на коментар