Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

вторник, 30 септември 2014 г.

Как да лекуваме запек в домашни условия на възрастни хора?


Какво представлява запекът? - За много хора запекът означава редки изпражнения, за други, пък означава твърди изпражнения, затруднено изхождане (напрежение) или чувство за непълно изпразване на червата.

Броят изхождания обикновено намалява с възрастта. 95% от възрастните имат между 3 и 21 изхождания на седмица и това се счита за нормално. Най-честият модел е едно изхождане на ден, но той се среща при по-малко от 50% от хората.

  Запекът може да се определя като по-малко от три изхождания седмично. Като тежък запек се определя по-малко от едно изхождане на седмица. Противно на общоприетото схващане, няма доказателства, че се натрупват „токсини“, когато изпражненията са редки или човек има запек и не се изхожда редовно.

 Важно е да се разграничи остър (скорошен) запек от хроничен  (продължителен) запек. Острият запек изисква спешна диагноза, тъй като съществуват сериозни заболявания, които  могат да бъдат причина за състоянието (например тумори на дебелото черво). Запекът също изисква незабавна оценка, ако е придружен от тревожни симптоми като кървене от ректума, коремни болки и спазми, гадене и повръщане и загуба на тегло.

 Какво причинява запекът? - запекът може да бъде причинен от бавното преминаване на смляната  храната през всяка част на червата. Над 95% от времето, обаче, забавянето се появява в дебелото черво.
  - Навик -  Изхождането е под  доброволен контрол. Това означава, че нормалните хора могат да потистнат чувството за изхождане. Въпреки че понякога е уместно да се потиска желанието за пречистване (например, когато тоалетната  не е на разположение), правенето на  това твърде често може да доведе до изчезването на подтиците и запек.

 - Диета -  Приемането на фибри е важно за поддържането на меки, обемисти изпражнения. Следователно диети, които са с ниско съдържание на фибри могат да предизвика запек. Най-добрите естествени източници на фибри са плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

 - Лаксативи -  Една предполагаема причина за тежък запек е прекомерна употреба на лаксативи [например, сена, рициново масло и някои билки].   Смята се, че прекомерната употреба на лаксативи може да доведе до увреждане на нервите и мускулите на дебелото черво. Поради възможността те да навредят на дебелото черво, повечето експерти препоръчват те да са последното средство за лечение на запек.

 - Хормонални  нарушения -  Хормоните могат да повлияят на изхождането. Например:

 Твърде малко хормони от щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) и твърде много паратироидни хормони (чрез повишаване на нивата на калция в кръвта) могат да предизвикат запек.

 По време на менструалния цикъл на жената нивата на естроген и прогестерон са високи и това може да предизвика запек.

  Високите нива на естроген и прогестерон по време на бременност също могат да предизвикат запек.

  Болести, които влияят на дебелото черво:

 Има много заболявания, които могат да засегнат функцията на мускулите и / или нервите на дебелото черво. Това са диабет, склеродермия, псевдо-чревна обструкция и др.. Рак или стеснения (структура) на дебелото черво, също могат да доведе до запек.

  - Централната нервна система -  Няколко заболявания на главния и гръбначния мозък могат да предизвикат запек, включително болестта на Паркинсон, множествена склероза, както и наранявания на гръбначния мозък.

 Как да лекуваме запек в домашни условия?

- Хранителните влакна -  Най-добрият начин за добавяне на фибри в диетата е увеличаване на количеството плодове и зеленчуци, които се консумират. Това означава, че трябва да се приемат най-малко пет порции плодове и зеленчуци всеки ден. За много хора, обаче, количеството плодове и зеленчуци, които са необходими е твърде голямо  и не оказва нужния ефект срещу запек. В този случай, приемането на добавки с фибри може да бъде полезно.

  - Фибрите са вещества, направени от растения, които не се усвоява от човешкия стомашно-чревния тракт. Те са един от най-важните елементи при лечение на запек. Много видове влакна се свързват с водата и я запазват в червата. Фибрите  добавят обем на изпражненията, а водата ги омекотява.

Най-честите източници на фибри са:

- Плодове и зеленчуци
 -Пшеница или овесени трици
 -Семена от индийски живовляк

 При невъзможност да се справите в домашни условия, потърсете помощта на медицински работник за извършване на клизма.

Ако имате болен с подобни проблеми можете да посетите нашият сайт

Няма коментари:

Публикуване на коментар