Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

вторник, 30 септември 2014 г.

Какво е глаукома?

 Какво е глаукома? – Глаукомата включва група от заболявания, протичащи с характерни изменения в зрителното поле. Това заболяване може да доведе до увреждане на зрителния нерв, който пренася визуална информация от окото към мозъка.

 В много случай, увреждане на зрителния нерв се дължи на повишено налягане в окото. От глаукома страдат много хора. В повечето случаи процесът настъпва бавно и неусетно без болка и особени симптоми. С напредване на състоянието се появяват значителни дефекти в зрението. Оставено без лечение и контрол, заболяването може да доведе до пълна слепота. Ето защо глаукомата е особено опасна. Това, което заболяването отнеме от зрението, не може да се възстанови.

Кога се проявява глаукомата? - Тя се среща по-често над 45 годишна възраст, при хора със захарна болест, сърдечно съдови заболявания и фамилна обремененост. Ранното откриване на глаукомата е критичен момент за нейното лечение. Затова е задължително измерването на вътреочното налягане при хора над 40 години, посетили очен кабинет. Основната цел на терапията е намаляване на вътреочното налягане и подобряване кръвоснабдяването на окото.

Идеята е да се спре процеса, да се стабилизира зрителното поле и да се запази зрението на пациента. Това може да се постигне с поставяне на капки в очите, лечение с лазер или с операция.

 Глаукомата бива:
-    Първична – хроничната глаукома е характерна за възрастните хора и е най- често срещания тип глаукома. Дължи се на относително запушване на очните канали, вследствие на което вътреочното налягане нараства. Протича бавно (в продължение на години), с редки изключения е без симптоми.
-    Вторична - причината не се дължи на естественото стареене. Обикновено е съпътствана от други заболявания. С ясно изразени симптоми и често с бързо развитие.
-    Вродена - възниква непосредствено след раждането, симптомите и са потъмняване на предната част на окото, нарастване на очите, зачервяване и чувствителност към светлина.






Ако ваш близък има подобни проблеми, посетете нашият сайт


Няма коментари:

Публикуване на коментар