Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

събота, 10 януари 2015 г.

Грижа за болни и наблюдение част 2

Урина

Урината е отпадъчен продукт на организма образуван в бъбреците посредством филтрация на кръвта. При клетъчния метаболизъм се образуват множество отпадни продукти богати на азот и други водоразтворими вещества, които трябва да се евакуират от кръвта. Този процес се извършва в бъбреците, а образуваната течност се нарича урина. Посредством спускане през пикочопроводите към пикочния мехур, където се съхранява за няколко часа и последващо изхвърляне навън през уретрата при уриниране организма се освобождава от урината.
Нормалният цвят на урината може да варира от полупрозрачен жълт до кехлибарен. Това е стерилна течност, която се изхвърля от тялото и е продукт на клетъчния метаболизъм. Вида на урината може да бъде засегнат от някои храни, които се консумират, напитки, които се пият и заболявания, които може да имате. Жълтият до кехлибарен цвят, който нормално урината има, се дължи на пигмент, наречен урохром. Когато урината е по-тъмна (кехлибар), това обикновено е знак, че не се получават достатъчно течности. Ако урината е в по-тъмен спектър на това, което обикновено би трябвало да изглежда, това обикновено не е причина за тревога. Всичко, което трябва да направите, е да се приема повече течности, за предпочитане вода.
Понякога урината  може напълно да излезе от цветовата гама на светло жълт до кехлибарен цвят. Ако това е така, тук са няколко възможни цветове на урината и какво означават те: Зелен или син цвят: това обикновено се дължи на нещо, което е погълнато. Някои храни, напитки и лекарства имат способността да променят цвета на урината в тези цветове, особено ако съдържат синя боя. Аспержите например не са известни само с това, че правят урината по-зелена, но и с това, че може да повлияят на мириса на урината. Червена или розова урина: някои храни, които са естествено червени може да предизвикат тези промени в цвета на урината. Лаксативи и някои лекарства с рецепта, също могат да бъдат причина за червена урина. В някои случаи, кръв в урината може да е признак на заболяване, като разширение на простатата, камъни в пикочния мехур или дори рак на бъбреците. Тъмна урина: това може да е признак на инфекция на пикочните пътища (ИПП) или камъни в бъбреците.Оранжева урина: къпини, цвекло и някои лекарства с бои могат да предизвикат това. Медицински проблеми, които могат да причинят оранжев цвят на урината включват жълтеница и дехидратация. Пенеста урина: това не влияе на цвета на урината. Прекалено много пяна в урината обикновено е знак за поглъщането на прекалено много протеини.

 Наблюдение на потта

Изпотяването допринася за регулирането на телесната температура, основни съставки на потта са водата (99%) и минералите (преди всичко готварска сол), тя се отделя от потните жлези в кожата. Често този процес се осъществява незабелязано, тъй като потта се изпарява много бързо. Стресът, страхът и напрежението могат да увеличат отделянето на пот.
При висока температура, особено при треска, се наблюдава увеличено отделяне на топла пот на големи капки. Студената пот на дребни капчици е тревожен сигнал: тя означава начало на слабост в кръвообращението, шок или загуба на съзнание. Индивидуалната миризма на потта се влияе от количеството приети течности, състава на урината (урати, мастни киселини) и бактериите в лошо проветряваните места на тялото.  

Всички наблюдения, които установяват болногледачите като промени в екскрементите на болния, трябва да бъдат подробно записани и съобщени на лекаря. При установяване на кръв в изпражненията трябва незабавно да се потърси лекар. Ако се налага да бъдат взети урина и изпражнения за изследване те задължително се съхраняват на хладно място.

Нашите статии дават  обща информация за здравето  на  достъпен език. Информацията не може в никакъв случай да замени консултацията с лекар, диагноза и лечение. За поставяне на диагноза и лечение винаги се консултирайте с лекар. Социомед Консултинг не носи отговорност за предприето самолечение, и поставяне на диагноза  на основа публикации.

 Ако имате близък с подобни проблеми, вижте грижи за болен в нашият сайт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар