Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

събота, 10 януари 2015 г.

Грижа за болни и наблюдение част 1

Наблюдението на болния човек е една от най-важните задачи на болногледача който се грижи за него в домашни условия.
Много важно е да се наблюдават  кожата, екскрементите (урина, изпражнения, потта и повърнатото) и виталните признаци (пулс, дишане и телесна температура).
Ако болният вече не може да изрази с думи своите възприятия и оценки(оплаквания) болногледачът трябва да потърси признаците в позата, жестовете, мимиката, движенията, вида на кожата и екскрементите. Те ще му помогнат да си направи заключения за състоянието на човека в леглото.
Грижите за болния предполагат не само точно провеждане на предписаните мерки, но и непрекъснато наблюдение.
Внезапно настъпващи прояви, като промяна в цвета на кожата, кръвоизливи, болки, разтрисане и др., са важни указания за лекуващия лекар. Всяка доловима промяна във вида, общото състояние, в начина на реагиране или в отделяните урина и изпражнения трябва да се записва и да се съобщава на лекаря.

Цвят на кожата

Промяната в цвета на кожата е най-очевидният признах. Преценката е възможна само при дневна светлина.
Цветът на кожата у здрави е бледорозов до червеникав. Кожата е гладка и еластична. Ако болният е по-бледен от обикновено, без да е ясна причината за това (напр. травма, уплаха,страх), тази промяна е важно указание за лекаря и повод за грижливо изследване на болния.
Равномерно засилващото се зачервяване е указание за повишаване на температурата. В такъв случай се препоръчва проверка с помощта на термометър. Може да бъде налице и покачване на кръвното налягане.
Синият оттенък на кожата е указание за относителен недостиг на кислород в кръвта. Независимо от очакваното идване на лекаря препоръчително е да се осигури достъп на свеж въздух в помещението.
Кожните обриви могат да бъдат симптом при много заболявания. Лекарят трябва да получи точни сведения за времето и мястото на появата на първите изменения.
Съществено значение има жълтият оттенък на кожата, който може да бъде от жълто, жълтозелено до сивокафяво. Тази находка ще задължи лекаря с помощта на лабораторни изследвания на кръвта в урината да изясни причината.
Херпесът е проява, която най-често се надценява, но и нерядко се пропуска. Независимо че не е специфичен, този признак може да бъде ценно указание за лекаря. Отличителен симптом на херпесът е група мехури върху червена основа. Тези мехури изсъхват бързо и оставят корички по кожата, които стоят от няколко дни до няколко седмици, в зависимост от тежестта на инфекцията. Има някои състояния, с които се свързва херпесът  като:
•    треска, настинка или грип;
•    ултравиолетова радиация (излагане на слънце);
•    стрес;
•    промени в имунната система;
•    травма в засегната област;
•    понякога липсва видима причина за повторно появяване.

При някои заболявания в организма се задържа вода и се образуват отоци. Ако натиснем силно с пръст опънатата кожа, най-добре над подлежаща кост (напр. в областта на големия пищял на подбедрицата), на мястото се очертава малка вдлъбнатина, която след време се изглажда.Отоците също трябва да бъдат посочени на лекаря. Те се наблюдават при сърдечни, съдови, чернодробни или бъбречни заболявания.
Промени в  цвета  на изпражненията
Изпражнения (фекалии, екскременти) представляват отпадъчен материал отделян от храносмилателното система на хора и животни.  В медицината (хуманитарна и ветеринарна) по външния вид на изпражненията може да се правят някои изводи за здравословното състояние на пациента. Подлагането им на химически и биохимичен анализ може да даде допълнителна информация.
Освен консистенцията на изпражненията (запек, нормално изхождане, диария), значение има и техният цвят. Според това може да се различи някакво болестно състояние. Възможно е причина за различния цвят на изпражненията да бъдат храните, които е консумирал човек, не е задължително да означава здравословен проблем.
Приетите за нормални изпражнения имат светлокафяв или тъмнокафяв цвят. Всъщност цветът им зависи от това какво е консумирано.
Ако в червата  има липса на жлъчен сок, цветът на изпражненията ще бъде сивобелезникав, а ако има кръвоизлив от червата или стомаха, цветът на изпражненията ще бъде черен – могат да бъдат и лъскави като катран. Нека това не ви плаши веднага – ако приемате някакви лекарства, те също могат да бъдат причина фекалиите да бъдат черни.
Възможно е към изпражненията да има и примеси от слуз – това означава, че има някакъв възпалителен процес.Ако парчетата слуз са на едри парчета, това говори за възпаление на дебелото черво. В случай, че парчетата са дребни – възпалението най-вероятно е на тънките черва.
Ако човека които се грижи за болният  забележи, че в изпражненията  има гной – задължително трябва да се  посети лекар, това говори за язви, обособени в долната част на стомаха. Това са туберкулоза или дизентерия, а може да бъде и симптом на рак на дебелото черво. Задължително е да се посети лекар и ако има т.нар. кървави изпражнения. Причините за тях могат да бъдат няколко – зависи от това какво е съотношението на кръвта и изпражнението. При т.нар. скрити кръвоизливи, цветът на изпражненията се променя почти неуловимо. Ако кръвта предхожда изпражнението, вероятно става дума за хемороиди. При подобни състояния, от болния обикновено се изисква да занесе на изследване част от изпражнението, за да може да се постави точна диагноза.

Ако имате близък с подобни проблеми, вижте грижи за болен в нашият сайт.

Следва продължение на темата...

Няма коментари:

Публикуване на коментар