Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

понеделник, 4 май 2015 г.

Причини за развитието на хипертоничната болест (артериална хипертония)

Високото артериално налягане е много широко разпространено заболяване по света и у нас. Една трета от възрастните хора страдат от високо кръвно налягане или хипертония.  Причините за възникване на артериална хипертония се крият в редица рискови фактори като  пол, наследственост и др. 
С оглед предпазването от артериална хипертония и нейното лечение, трябва да се обърне внимание на някои основни мерки като:
•    затлъстяване и наднормено тегло;
•    приемът на сол;
•    намален прием на калий – този елемент има основна роля при баланса на количеството на натрий в клетките на организма;
•    намалена двигателна активност - при хората с ниска двигателна активност нараства рискът от наднормено тегло;
•    повишено ниво на холестерол и мастни киселини;
•    тютюнопушене;
•    злоупотреба с алкохол – доказано е, че той директно уврежда сърдечния мускул;
•  стрес - силният психо-емоционален стрес може да доведе до силно повишение на артириалното налягане.

Нелекуваното високо кръвно налягане може да доведе до сърдечен удар, инсулт, сърдечна недостатъчност, отслабени и стеснени кръвоносни съдове в бъбреците, аневризма, метаболитен синдром и проблеми с паметта или разбирането.

Лечението и профилактиката на хипертоничната болест се състои в поддържане на здравословен, диетичен и хигиенен режим, избягване на тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, упражняване на полезен спорт, включително и туризъм, избягване на състояния, водещи до емоционален стрес, поддържане на подходящо телесно тегло и наблюдение върху стойностите на артериалното налягане.

За тези, които страдат от хипертония, лекарите често препоръчват диета, която включва храни, понижаващи високото кръвно налягане като: хляб от черно брашно, обезмаслено или нискомаслено прясно и кисело мляко, риба, птици, постно, печено на скара или варено месо, домати, картофи, моркови, броколи, зеле, зелен фасул, бадеми, микс от ядки, орехи. Честите разходки на чист въздух също благоприятстват за  нормализиране на високото кръвно.

Храните, които трябва да се избягват са солени закуски, мазни храни, кофеинови напитки и захарни изделия. При лечението на хипертоничната болест едновременно с лекарствените средства могат да се приложат и средства от народната медицина. Много полезен като профилактично средство при високо кръвно е чаят от валериан или джинджифил. Чесънът и различни билки и подправки като гинко билоба, имел, глог, градинска чубрица, обикновен здравец, също могат да окажат благоприятно въздействие.


Ако имате близък с подобни проблеми, вижте грижи за болен в нашият сайт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар