Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Често срещана ли е пневмонията при възрастни хора?

Пневмонията представлява възпалително заболяване на белите дробове. Възпалителният процес засяга различен по големина участък на белия дроб. Болестта се причинява от различни фактори - вируси, бактерии, гъбички (т.н. инфекциозна пневмония). Различни химически и физични агенти също могат да причинят пневмония при вдишване в газообразно състояние.
Причинителите на пневмонията попадат в белите дробове по различни пътища:

•    Въздушно-капков път. При общуване чрез пръски от слюнка и въздушни мехурчета, които съдържат причинителя и инфекцията се предава от болен на здрав;

•    Вдишване на собствен секрет от носоглътката, съдържащ бактериален или вирусен материал;

•    Кръвен път. Настъпва проникване на бактериален или вирусен причинител от кръвта в белите дробове (при нараняване или операция).

Бактериална пневмония
Бактериалната пневмония се причинява от болестотворни микроорганизми, попаднали в белите дробове. Най-честите видове бактерии, които причиняват пневмония, са пневмококи, стрептококи, стафилококи, клебсиела и други. У възрастни лица пневмонията най-често се причинява от пневмококи. Пневмококите се намират в носоглътката на човека. За възникване на пневмония е необходимо човек да вдиша /аспирира/ секрет от назофаринкса /носоглътката/, съдържащ бактерии.Проникналите в белите дробове бактерии бързо причиняват възпаление.

Вирусна пневмония
Проникването на вируси в дихателните пътища се осъществява по въздушно-капков път. Вирусната инфекция е най-честа през зимните месеци, като тяхно най-тежко усложнение е вирусната пневмония. По-честа е грипната пневмония.

Алергична пневмония
Алергичната пневмония се развива като последица от алергично белодробно заболяване и се причинява от екзоалергени и ендоалергени. Тя протича пристъпно.

Хронична пневмония
Хроничната пневмония представлява хроничен възпалителен процес на белите дробове, който перодично се изостря. Найчесто заболяването се дължи на просъществувала повече от три месеца остpа пневмония. При хронична пневмония постепнно се развива фиброзна съединителна тъкан в белите дробове /пневмофиброза/, с нарушаване на белодробната функция.

Типични симптоми, свързвани с пневмонията са кашлица, болка в гърдите, треска и задух. За нейното диагностициране се използват рентгенови снимки и изследване на храчките. Лечението зависи от причинителя на заболяването, като най-разпространените бактериални пневмонии се лекуват с антибиотици.
Пневмонията е често срещана болест, разпространена сред всички възрастови групи, и е нерядка причина за смърт при млади, стари и хронично болни. Всяка година приблизително 450 милиона души се разболяват от пневмония, което представлява седем процента от общото население, като резултатът от това са около 4 милиона смъртни случая. Макар и пневмонията да се счита за „капитан на армията на смъртта“ от Уилям Ослър през 19ти век, , усъвършенстването на антибиотичните терапии и ваксините през 20ти век бележи подобрения в броя на оцелелите болестта. Въпреки това, в развиващите се страни и сред хората в напреднала възраст, най-младите и хронично болните, пневмонията си остава водеща причина за смъртност.
Ваксинацията предотвратява определени бактериални и вирусни пневмонии и при децата, и при възрастните. Грипните ваксини са умерено ефективни срещу грип А и  B. Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва ежегодна ваксинация за всеки човек на 6 месеца и по-възрастни.
Причината за развитие бронхопневмонията се корени в слабата имунна система на човека, изменчивостта при вирусите, бактериите  и тяхната силна агресивност. Едни от основните фактори който потискат имунитета е консумацията на алкохол, и тютюнопушенето. Важни фактори за укрепване на имунната система и предпазване от грип и  пневмония са рационалното хранене и  различни природни имуностимулатори.

Ако имате близък с подобни проблеми, вижте грижи за болен в нашият сайт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар