Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

понеделник, 23 юни 2014 г.

"Как на възрастния или болен да окажем първа помощ в домашни условия - Белодробно възпаление"


Как възниква белодробното възпаление?                                                     

  При продължително боледуване, което изисква оставане в леглото, може да се стигне до повърхностно дишане и с това до недостатъчно проветряване на по-дълбоките белодробни участаци. Болките в областа на гърдите и корема също водят до такова щадящо дишане и причиняват потискане на кашличния рефлекс. Като следствие от недоброто дишане в дихателните пътища се събира слуз. Тази слуз нарушава процеса на дишането и може да предизвика възпаление на белодробната тъкан. Болните, които имат затруднения в гълтането ( при инсулт или смущения в съзнанието ), също са застрашени, тъй като в бронхите им може да влезе храна или течност. Това също благоприятства появата на белодробно възпаление.

Как да разпознаем белодробното възпаление?                                    

  Когато гледаме болен в домашни условия, е много важно да знаем кои са възможните признаци на белодробно възпаление. Обикновено това неприятно усложнение се проявява със:

- безапетитие  

- замаяност, отпуснатос

- повърхностно, ускорено дишане 

- задух, режещи болки в гърдите

- суха кашлица

- изхвърляне на секрети

- бавно покачваща се температура и ускорен пулс

- втрисане и изпотяване

Необходимо поведение при развито белодробно възпаление                 

 Ако вече е установено от лекар, че е налице белодробно възпаление грижите за болния се увеличават. Необходимо е  да се направи следното:

  - поставяне на горната част на тялото по-високо

  - избягване на физическото натоварване

  - съвестно даване на предписаните медикаменти

  - грижливо разтриване и инхалации  

  - предлагане на апетитни храни

  - увеличено приемане на плодови и зеленчукови сокове, богати на витамини

  - изкашляне на секретите (даване на билки, сиропи или други медикаменти предписани от лекар)

При белодробно възпаление болните обилно се изпотяват, което налага честа смяна на бельото. Добре е чистите дрехи да бъдат предварително затоплени. 

Каква профилактика можем да проведем в домашни условия?     

Препоръчват се следните основни профилактики:

- през  деня болния да става многократно и ако му е възможно, да се разхожда из стаята и жилището

- болните които не могат да стават,  трябва да дишат дълбоко и съзнателно

- когато болният седи изправен в леглото, дишането му е  по-добро. То може да бъде подобрено чрез вдигане и спускане на ръцете 

- болногледачът трябва да осигури постоянен достъп на чист и влажен  въздух в стаята на болния, така ще се избегне засъхването на лигавиците и с това ще се намали  податливостта на инфекции                                               

- стаята на болния се проветрява по-няколко пъти дневно, на всяка цена избягвайте течението                                                                                           

- при  увеличено  образуване на слуз трябва да се внимава за „изкашляне” на секрета, болния ще кашля по-лесно, когато горната част на тялото му е по-високо.

Упражнения за профилактика:

 Дихателните упражнения се провеждат в лежащо или седнало положение.  Добре е да се повтарят по няколко пъти дневно.

1. Болният лежи/ седи спокойно, с облегнат гръб. Вдига дясната ръка – доколкото му е възможно – и при това вдишва дълбоко. При свалянето на ръката  издишва също така дълбоко. Упражнението се повтаря с другата ръка. След това се вдигат едновременно двете ръце.

2. Болният / лежи седи, спокойно в леглото с добре облегнат гръб. Двете ръце се поставят на гръдния кош и болният издишва. Пристиска леко ръцете към гръдния кош, вдишва дълбоко докато усети съпротива след това издишва и се отпуска.

Тези и подобни дихателни упражнения имат за цел да засилят издишването и вдишването и по този начин да подобрят снабдяването с въздух на по-дълбоко разположените участаци на белите дробове.     

 

В домашни условия, като игрови вариант за профилактика може да се надуе балон, да се повтаря „духане на свещ” или духане на подвижна играчка, окачена в близост до леглото.

 

 Нашите статии дават  обща информация за здравето  на  достъпен език. Информацията не може в никакъв случай да замени консултацията с лекар, диагноза и лечение. За поставяне на диагноза и лечение винаги се консултирайте с лекар. Социомед Консултинг не носи отговорност за предприето самолечение, и поставяне на диагноза  на основа публикации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар