Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

сряда, 5 юли 2017 г.

Без какво не трябва да тръгваме по време на пътуване




Най-честите здравословни проблеми, които може да ви споходят по време на пътуването могат да бъдат свързани с: световъртеж, прилошаване; проблеми с храносмилането поради рязката смяна на климата, менюто и водата; порязвания и малки наранявания, които трудно се избягват по време на отпуск; простуда; летни вируси. слънчеви изгаряния и различни кожни алергични реакции на слънцето; слънчеви удари; главоболие и зъбобол; поява на алергии.
 Ето какво трябва да съдържа аптечката при пътуване: Комплект за първа медицинска помощ: стерилен бинт, памук и превръзки; кислородна вода или риванол; пластир (лейкопласт). Температуропонижаващи средства, съдържащи парацетамол. Задължителни са, ако с вас пътуват деца. Болкоуспокояващи средства от групата на аналгетиците.
Средства при травми. Arnica Montana 30 СH. Това хомеопатично лекарство се явява първа помощ при всякакъв вид травми, изкълчвания и подкожни кръвоизливи.  По 5-6 гранули на всеки час при остри симптоми.
Средства при инфекции на стомашно-чревния тракт. Разстройствата на храносмилателната система са често срещани при пътувания. Те могат да са в резултат  на вирусни инфекции, екзотична храна -  не типична за нашата кухня, мръсни ръце, замърсена вода и т.н.
Противоалергични средства. На различните места, които посещавате съвсем нормално е да се сблъскате с множество алергени и трябва да имате под ръка подобни медикаменти. Може да се случи от нова храна, подправка, ухапване от насекомо или просто полените в даден район, затова бъдете подготвени да реагирате.  Calcium phosphoricum D6 (Шуслерова сол №2). Тази сол помага при алергични реакции вследствие на ухапвания/ужилвания от насекоми. При ужилването са отделят чужди белтъци в кожата и това може да доведе до алергия или анафилактичен шок (задушване, гадене, причерняване, колапс).
 По 1 таблетка на всеки час при остри симптоми.
Средства против ухапване от насекоми. Най-добрата защита от ухапвания на насекоми е подходящото облекло. За да прогоните комари, кърлежи и други кръвосмучещи насекоми използвайте репеленти. Репелентите са вещества, предназначени за борба с насекоми. Те могат да се прилагат върху кожата, облеклото или върху различни повърхности, за открити или закрити помещения. Те се продават в различни форми - спрей, мехлем, крем, лосион, гумени гривнички и т.н. Изберете най-подходящата и удобна форма за вас.
Слънцезащитна козметика и крем за слънчеви изгаряния. Те са ви необходими не само за плажа, но и ако отивате на екскурзия в планината. Там също слънчевите лъчи са силни и могат сериозно да увредят кожата, особено на лицето, ако не сте защитени.
Средства против прилошаване по време на пътуване. Дори да нямате проблеми с вестибуларния апарат, винаги носете подобно средство, тъй като всяко пътуване крие изненади, особено при възрастните хора. Друг вариант да се възползвате от успокояващото действие на ментола е да държите ментови бонбони в устата си. Можете, също така да накапете няколко капки ментово масло върху памучна кърпичка и да я помиришете, когато почувствате неразположение.
Капки за нос, солен разтвор и капки за уши при поява на настинка. Настинките са класически случай при почивка на море или планина. Затова се заредете предварително с капки за нос, солен разтвор  и капки за уши, тъй като много често на морето се получават болезнени отити.  Спрей или успокояващи таблетки  за гърло също ще облекчат положението при настинка.
Лекарствени средства по лекарско предписание. Медикаменти, които са изписани за лечение на индивидуалните ви заболявания от лекаря ви и е нужно да приемате постоянно. Не рискувайте да тръгнете на път, без да сте си ги купили. Нямате сигурност, че ще намерите тези лекарства в района, в който отивате. Ако дестинацията ви е в чужбина, дори и да откриете въпросното лекарство, то ще е на много по-висока цена.
Хората, страдащи от хронични заболявания задължително трябва да вземат лекарствата, които редовно приемат.  Особено полезна е пътната аптечка в случаите на леки неразположения, когато съвсем спокойно можете да се справите сами със ситуацията, без да се стига до консултация с лекар.
Как да съхранявате медикаментите и средствата за първа медицинска помощ?
Опаковайте лекарствата така че да не попада пряка слънчева светлина върху тях. Трябва да се знае, че при високи температури срокът на годност на медицинските препарати рязко се съкращава.
   

Няма коментари:

Публикуване на коментар