Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

неделя, 7 февруари 2016 г.

Какви са ползите от тиквеното масло при възрастните и болни хора?


      Много от археологическите находки свидетелстват за изключително целебните свойства на тиквата и тиквеното масло, които са били познати от хилядолетия на жителите на Централна Америка и Мексико. Американските индианци не само са го включвали в менюто си, но и го използвали в лечителските си практики за лечение на болести на пикочо-половата система – възпаление на бъбреците и пикочния мехур,  трудно уриниране и пр.. То е предпочитана храна и в Древна Гърция.
      Освен, че са на били на почит още в античния свят, тиквеното масло и  тиквените семки са широко използвани в кулинарията и днес, поради редицата ползи за здравето, които предоставят. В наши дни това масло е едно от най – скъпите, тъй като за 1 литър масло са необходими около3 кг. тиквено семе, за което са необходими 30-40 тикви. С най-добри целебни качества е тиквеното масло, получено чрез студено пресоване, което има специфичен вкус, цвят и аромат. Получава се чрез смилането на белено тиквено семе и последваща фина филтрация.
          Тиквеното масло може успешно да се прилага в диетологията, защото то възпрепятства натрупването на мазнини в организма и подпомага процеса за извеждане на токсини и шлаки.  Това масло  е богато на: линоленова киселина, линолова киселина, палмитинова и стеаринова киселина, протеини, цинк, каротеноиди, токофероли, фосфолипиди, фитостероли, витамини А1, В1, В2, В3, Б4, Б6, В9, С, Е, К,Р, РР, Т, D, флавоноиди. Близо 53 микро и макроелемента са открити в състава на тиквеното масло. Фосфолипидите са изключително ценни за човешкия организъм вещества. Те са основна градивна част на клетъчните мембрани, участват в транспортирането на мазнините, мастните киселини и холестерола чрез кръвния ток, играят съществена роля в усвояването на мастноразтворимите витамини A, D, E и K, както и в храненето на мозъчните клетки. Сред фитостеролите със своето мощно физиологично действие се открояват бета – ситостеролът и делта7 – стеролът. През последните десетилетия по безспорен начин се доказва, че бета-ситостеролът и делта7 – стеролът оказват благотворно въздействие върху здравето на простата и са отлично средство за лечение на доброкачественото уголемяване на простата и облекчаване симптомите на това заболяване от което са засегнати голям процент мъже в напреднала възраст. При голяма част от мъжете над 50 годишна възраст се наблюдава увеличаване на простата и не рядко се прибягва за облекчаване и насърчаване на оздравителните процеси и до тиквеното семе, но с уговорката, че само с него не може да се постихне напълно излекуване. Биоактивните компоненти от тиквено семе при простатит въздействат, като постигат редукция на уголемените тъкани (доброкачествена хиперплазия) и отпушване на проблемните канали за нормално освобождаване на урината. Присъствието на цинка и селена в състава му имат ключова роля за доброто функциониране на простатната жлеза.
          Благодарение на разнообразието от витамини, които се съдържат в тиквеното масло, то е полезно и за очите (вит. А) и способства за възстановяване на язвените ерозии на вътрешните и външни слизести обвивки в човешкия организъм. Витамините от групата B спомагат за правилното функциониране на сърдечносъдовата, нервната мускулатура, участват в укрепването на имунната защита и нормалното функциониране на кръвотворния апарат, способстват за доброто състояние на косата, ноктите и кожата. Като мощен антиоксидант витамин Е предпазва от окисляване витамин А, подобрява циркулацията на кръвта и дейността на сърцето и съдейства за функционирането на женската и мъжката полова система.
Витамин К играе голяма роля за дейността на черния дроб в усвояването на калция, в кръвосъсирването и пр. Има и антиканцерогенно действие. Ролята на L карнитина е многозначна, но основно той извежда обратно през клетъчните мембрани отпадните продукти, способствайки по такъв начин за детоксикацията на клетките. Смята се, че 25% от L-карнитина се синтезира от тялото, а останалите 75 % е необходимо да се осигурят чрез храната. В този смисъл тиквеното масло  представлява   един от полезните и важни източници на тази изключително ценна аминокиселина.
      Флавоноидите които се съдържат в тиквеното масло проявяват антиоксидантно  и противомикробно действие, подобряват еластичността на кръвоносните съдове с което способстват за по-доброто състоянието на кръвоносната система.
       Хлорофилът,, който придава зеленикавия цвят на маслото, стимулира дейността на различни системи и органи – сърдечносъдова, храносмилателна, бели дробове, бъбреци и т.н. Доказано е и благотворното му въздействие  при заболявания като атеросклероза, диабет, дегенеративни проблеми със ставите и др. Понижава нивата на глюкоза и холестерол в кръвта.
      Тиквените семки помагат да се избегне формирането на бъбречни камъни, имат противовъзпалително действие и облекчават артритните болки, изключително ефикасно премахват паразити и глисти и е препоръчително да се консумират от малки деца. Ценен източник са на фосфор, калий, калций, манган, желязо, мед и селен. Целият този комплекс от минерални вещества ни поддържа енергични, предпазва от остеопороза, анемия и охидативен стрес. Положителен ефект се наблюдава  върху понижаване на нивата на лошия холестерол и увеличаване нивата на добрия холестерол. Тиквените семки помагат за снижаване на нервната възбудимост и снемане на последствията от стреса – неслучайно китайците винаги са ги смятали за природен антидепресант.
Ако можем да обобщим употребата на тиквени семена и тиквено масло спомага за:
-    Подобряване функцията на простата
-    Понижаване на холестерола
-    Лекува цистит
-    Подобрява бъбречната функция
-    Използва се при болни от артрит
-    Диабет - регулират нивото на инсулин
-    Унищожава всякакви чревни паразити
-    Увеличава производството на мляко при младите майки
-    Грижи се за кожата
        Тиквеното масло при външно използване прониква дълбоко в порите на кожата, предпазва я от бръчки и я прави нежна и гладка. Приемано вътрешно (2 - 3 чаени лъжички три пъти дневно) стимулира храносмилането. Отличен ефект при смущения съня, в уринирането, аденом на простата, инфекции в отделителната система, невроза. Едновременно с това тиквеното масло е диетично, здравословно и деликатесно – можете да го ползвате за директна консумация или като добавка към салати, сосове и други ястия.
            РЕЦЕПТА - ТИКВЕНО МАСЛО при УВЕЛИЧЕНА ПРОСТАТА
          При увеличена простата се пие по 1 супена лъжица тиквено масло 3 пъти дневно след хранене. Подобрение при уринирането /намаляват ставанията нощем/ се констатира още в края на първата седмица, но лечението трябва да продължава непрестанно до изчезване на симптомите на заболяването!
            РЕЦЕПТА НА ВАНГА С ТИКВЕНО СЕМЕ
         Тя се прилага срещу болки в ставите, причинени от артрит или други възпалителни заболявания. За да си приготвите лековитата смес, се нуждаете само от 100 грама белени тиквени семки, 30 грама рициново масло, 30 грама разтопено краве масло (натурално) и 30 грама пчелен мед. Смелете до гладкост тиквеното семе и го смесете заедно с маслата. Накрая прибавете меда, за да стане сместа достатъчно вискозна и разбъркайте добре. Намажете болезнените участъци с пастата и ги превържете за една нощ. В някои случаи към лека може да се прибави и 30 грама оцет, но само ако той е натурален или домашно произведен.
            За да предотвратите остеопорозата яжте сурово тиквено семе. Благодарение на високото съдържание на магнезий и цинк в семената, консумацията на сурови тиквени семки е идеален метод за превенция на остеопорозата. Както е известно, дори и да се снабдяваме с достатъчно количество калций, ако в организма ни липсват магнезий и цинк, рискът от заболявания на костите остава голям. А семето на тиквата е природен продукт, който съдържа във висока концентрация и двете необходими минерални вещества. Може да го добавяте вместо мазнина към всички салати, които приготвяте, или да го хапвате самостоятелно.

Ако ваш близък има подобни проблеми, посетете нашия сайт

Няма коментари:

Публикуване на коментар