Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

четвъртък, 21 януари 2016 г.

Как да разпознаем инсулта – четири прости способа

Инсултът е нарушение на мозъчното кръвообращение, характеризиращо се с внезапна (в рамките на няколко минути, час)  поява на локална и / или мозъчно- неврологична симптоматика, която се запазва за повече от 24 часа или предизвиква смъртта на човек за  кратък период от време, в резултат на мозъчно-съдова патология.
Към инсулта спадат мозъчен инфаркт, мозъчен кръвоизлив и субарахноидален кръвоизлив. Налице е погрешното схващане, че инсултът – това е заболяване, което засяга по-възрастното поколение или хора в напреднала възраст, но все по-често жертви на инсулт  са хората на възраст под четиридесет години.
Съвсем наскоро в интернет бе публикувана следната история: по време на пикник жена падна неочаквано. Приятелите и предложили да повикат “Бърза помощ“ , но тя уверила всички, че причината за това са новите и обувки, защото се препънала.
След това помогнали на жената да се вдигне, тя се  облегнала назад и си взела чиния с храна . Тя изглеждала  бледа, а  речта и забавена. По-късно нейният съпруг се обадил на всички и казал, че съпругата му била отведена в болница, където по-късно починала. На пикника получила инсулт.
Ако приятелите и  са били в състояние да разпознаят признаците на инсулт, а жената е попаднала в болница в рамките на три часа, след това последствията биха могли да бъдат напълно елиминирани.
Мнозина се питат  как да се определи инсултът на ранен етап, без човек да е  експерт?
Ето четири прости начини, които могат да помогнат да се разпознаят симптомите на инсулта:
1. Помолете пациента да се усмихне ( в момента на инсулт той  не може да се усмихне с двата ъгъла на устата);
2. Поискайте да каже просто изречение. Например: „Сега слънцето грее“ (речта по време на инсулт е забавена, човек не може да си спомни текста);
3. Поискайте да повдигне двете си ръце ( пациентът няма да бъде в състояние да го направи, или ще вдигне само едната си ръка);
4.  Поискайте да изплези език (ако езикът е изкривен, обърнат или пада – това също е признак на инсулт).
Ако човек изпитва  трудности при изпълнението на поне една от задачите, незабавно се обадете на „Бърза помощ“.
Запомнете: всяка минута закъснение ще струва здравето на вашия любим човек или живота му.Ако ваш близък има подобни проблеми, посетете нашият сайтНяма коментари:

Публикуване на коментар