Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

понеделник, 23 юни 2014 г.

"Как на възрастния или болен да окажем първа помощ в домашни условия - Белодробно възпаление"


Как възниква белодробното възпаление?                                                     

  При продължително боледуване, което изисква оставане в леглото, може да се стигне до повърхностно дишане и с това до недостатъчно проветряване на по-дълбоките белодробни участаци. Болките в областа на гърдите и корема също водят до такова щадящо дишане и причиняват потискане на кашличния рефлекс. Като следствие от недоброто дишане в дихателните пътища се събира слуз. Тази слуз нарушава процеса на дишането и може да предизвика възпаление на белодробната тъкан. Болните, които имат затруднения в гълтането ( при инсулт или смущения в съзнанието ), също са застрашени, тъй като в бронхите им може да влезе храна или течност. Това също благоприятства появата на белодробно възпаление.

Как да разпознаем белодробното възпаление?                                    

  Когато гледаме болен в домашни условия, е много важно да знаем кои са възможните признаци на белодробно възпаление. Обикновено това неприятно усложнение се проявява със:

- безапетитие  

- замаяност, отпуснатос

- повърхностно, ускорено дишане 

- задух, режещи болки в гърдите

- суха кашлица

- изхвърляне на секрети

- бавно покачваща се температура и ускорен пулс

- втрисане и изпотяване

Необходимо поведение при развито белодробно възпаление                 

 Ако вече е установено от лекар, че е налице белодробно възпаление грижите за болния се увеличават. Необходимо е  да се направи следното:

  - поставяне на горната част на тялото по-високо

  - избягване на физическото натоварване

  - съвестно даване на предписаните медикаменти

  - грижливо разтриване и инхалации  

  - предлагане на апетитни храни

  - увеличено приемане на плодови и зеленчукови сокове, богати на витамини

  - изкашляне на секретите (даване на билки, сиропи или други медикаменти предписани от лекар)

При белодробно възпаление болните обилно се изпотяват, което налага честа смяна на бельото. Добре е чистите дрехи да бъдат предварително затоплени. 

Каква профилактика можем да проведем в домашни условия?     

Препоръчват се следните основни профилактики:

- през  деня болния да става многократно и ако му е възможно, да се разхожда из стаята и жилището

- болните които не могат да стават,  трябва да дишат дълбоко и съзнателно

- когато болният седи изправен в леглото, дишането му е  по-добро. То може да бъде подобрено чрез вдигане и спускане на ръцете 

- болногледачът трябва да осигури постоянен достъп на чист и влажен  въздух в стаята на болния, така ще се избегне засъхването на лигавиците и с това ще се намали  податливостта на инфекции                                               

- стаята на болния се проветрява по-няколко пъти дневно, на всяка цена избягвайте течението                                                                                           

- при  увеличено  образуване на слуз трябва да се внимава за „изкашляне” на секрета, болния ще кашля по-лесно, когато горната част на тялото му е по-високо.

Упражнения за профилактика:

 Дихателните упражнения се провеждат в лежащо или седнало положение.  Добре е да се повтарят по няколко пъти дневно.

1. Болният лежи/ седи спокойно, с облегнат гръб. Вдига дясната ръка – доколкото му е възможно – и при това вдишва дълбоко. При свалянето на ръката  издишва също така дълбоко. Упражнението се повтаря с другата ръка. След това се вдигат едновременно двете ръце.

2. Болният / лежи седи, спокойно в леглото с добре облегнат гръб. Двете ръце се поставят на гръдния кош и болният издишва. Пристиска леко ръцете към гръдния кош, вдишва дълбоко докато усети съпротива след това издишва и се отпуска.

Тези и подобни дихателни упражнения имат за цел да засилят издишването и вдишването и по този начин да подобрят снабдяването с въздух на по-дълбоко разположените участаци на белите дробове.     

 

В домашни условия, като игрови вариант за профилактика може да се надуе балон, да се повтаря „духане на свещ” или духане на подвижна играчка, окачена в близост до леглото.

 

 Нашите статии дават  обща информация за здравето  на  достъпен език. Информацията не може в никакъв случай да замени консултацията с лекар, диагноза и лечение. За поставяне на диагноза и лечение винаги се консултирайте с лекар. Социомед Консултинг не носи отговорност за предприето самолечение, и поставяне на диагноза  на основа публикации.

понеделник, 16 юни 2014 г.

"Как на възрастния или болен да окажем първа помощ в домашни условия - Кръвоизлив от носа"



 Кои са основните причини за кръвоизлив от носа?

 Факторите които обуславят кръвоизливите от носа, са разнообразни.  На първо място трябва да се отбележи  богатото кръвоснабдяване на носа поради специфичната му функция. От местните причини най-голяма роля играят травмата - удар, чуждо тяло, при нараняване, кървящи полипи на носната преграда , прегряване на слънце и други.  От общите причини трябва да се отбележат  хипертоничната болест, атеросклероза, инфекциозни болести – грип, хрема и други. При бърза смяна на атмосферното налягане  също може да се получи кръвоизлив от носа. Освен това болестите на черния дроб, на бъбреците и на сърдечно – съдовата система често са придружават от кръвоизливи от носа.   Кървенето от носа рядко представлява сериозна заплаха за живота. Често, както е при повишеното кръвно налягане, то естествено облекчава състоянието. Кръвотечението от носа може да бъде слабо, умерено или силно.  То обикновено  е едностранно.Понякога спира лесно, но друг път е упорито и причинява остра анемия.Обикновено кръвотечението е силно при хипертония, грип и други.

Какви мерки да предприемем  до идването на лекаря?                      
    
  При всички случаи на кървене от носа е необходимо да се запази спокойствие и да се действува уверено. Необходимо е болният се постави в полулегнало положение, облегнат на няколко възглавници. Главата му се напръсква със студена вода или се поставят студени кърпи. Ноздрите се притискат с два пръста за десетина минути. Ако кървенето не спре, по­ставят се плътно запушващи тампони от памук. Ако кървенето е обилно трябва да се потърси лекарска помощ, до идването на лекар е необходимо измерването на кръвното налягане. При хипертония  се предписват  лекарства от лекар за понижаване на кръвното налягане или се провежда лечение на основното заболяване. 


 Нашите статии дават  обща информация за здравето  на  достъпен език. Информацията не може в никакъв случай да замени консултацията с лекар, диагноза и лечение. За поставяне на диагноза и лечение винаги се консултирайте с лекар. Социомед Консултинг не носи отговорност за предприето самолечение, и поставяне на диагноза  на основа публикации.


сряда, 4 юни 2014 г.

Какво трябва да съдържа домашната аптека при спешен случай?


Зачестяването на всекидневните оплаквания и не редките домашни злополуки създават необходимост от бърза и ефективна помощ. За тази цел всяко домакинство да има домашна аптечка. Добре оборудвана домашна аптека трябва да съдържа следните неща:







- превръзки за първа помощ
- бинтове с различни ширини
- марлени пакетчета с различни големини
- лейкопласт
- еластични превръзки
- ножичка
- мехлем  за рани или изгорено
- средство при ухапване от насекоми
- памук
- марля
- еднократни ръкавици

 Помощни средства за домашно лечение
- термометър
- апарат за кръвно налягане




Лекарства
- медикаменти против настинка  (напр. парацетамол, аналгин и др. )
- медикаменти против болки в гърлото  ( напр. Ефизол, нишадър и др. )
- болко успокояващи ( напр. Бусколизин, спазмалгон, аналгин и др.)
- медикаменти, предписани от лекар

Телефони
Необходимо  е на вратата на домашната аптечка да окачите списък с телефонните номера, които са важни при спешни случаи. Например:
- Бърза помощ-  112
- Личен лекар  -
- Пожарна  -
- И други,  по ваша преценка

Добре е всяка домашна аптечка да притежава списък с наличните в нея медикаменти и помощни средства.
Лекарят е този които предписва медикаменти за домашно лечение, които трябва да се съхраняват грижливо. Препоръчваме ви да отбелязвате на коя дата са закупени медикаментите, особено ако на опаковката няма срок на годност. За тази цел болният или неговия помощник трябва да прочетат внимателно указанията в опаковката, за да знаят как действа лекарството и до кога могат да го съхраняват.
 Във всяко домакинство на възрастен или болен човек трябва да има прегледно  подредена домашна аптечка за сигурно съхраняване на медикаменти и  помощни средства.


 Нашите статии дават  обща информация за здравето  на  достъпен език. Информацията не може в никакъв случай да замени консултацията с лекар, диагноза и лечение. За поставяне на диагноза и лечение винаги се консултирайте с лекар. Социомед Консултинг не носи отговорност за предприето самолечение, и поставяне на диагноза  на основа публикации.