Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

петък, 30 май 2014 г.

"Как на възрастния или болен да окажем първа помощ в домашни условия - Повръщане "

Повръщане



Повръщането  е рефлекторно изпразване на съдържанието на стомаха през устата, често и през носа.

Може да бъде  признак на различни заболявания. Най-често то се среща при язвена болест, гастрити, заболявания на жлъчката, мигрени, отравяния,   може да се появи и при силна емоция и вълнение, а също така и при нарушения на вестибуларния апарат.
 Болногледачът  трябва да успее да преодолее отвращението и уплахата си, да окаже необходимата помощ на болния и да  даде точни сведения за: 
- вида (в повърнатото  може да има жлъчка или кръв)
- миризма
- промени в цвета
  • безцветно  -     няма храна и храносмилане
  • жълто, зеленикаво   -    жлъчен сок
  • червено, кафеникаво,черно   -  съдържа кръв
- честотата на повръщане
- количеството

 
 При неясни причини за повръщането трябва да се търси лекарска помощ.

Обикновено повръщането започва с гадене, увеличено отделяне на слюнка и нередовно дишане.
 

Какво да направим до идването на лекар?

 Първите мерки, които трябва да се предприемат от болногледача е да се сложи болният на легло в спокойна обстановка като внимателно подкрепя главата му.
- подава му легенчето
- обръща главата на болния или го повдига 
- говори му успокоително, като му помага да преодолее уплахата и отвращението от повръщането
- моли го да диша дълбоко 
- той трябва да бъде освободен от стягащите го дрехи, а на челото му да се постави студена кърпа. 
 - да се проследи дали болният е повърнал веднъж или няколко пъти.
 - дали винаги повръща след приема на  определени храни., напитки или медикаменти.
 - дали преди повръщане болния страда от болки и спазми в корема
 - дали повръща след преживяно вълнение или възбуда
 - да се следи, защото има опасност от обезводняване на организма при повръщане което се повтаря повече от 3 пъти  в рамките на 3 часа и особено когато е невъзможно поемането и задържането в стомаха дори и на течности. Обезводняването протича с отпадналост,безсилие,чертите на лицето стават изострени,сънливост и замъгляване на съзнанието. 
 За да компенсирате загубата на соли и течности от организма, разтворете във вода рехидратиращи соли от аптеката или си направете сами, за да не ви се гади, пийте водата често и  на малки глътки.
Когато повръщането се дължи на язвена болест, то облекчава болките.

Накрая болногледачът помага на болния да си изплакне устата и така неприятното и за двамата събитие се превръща в нормална случка. Целенасочените действия на болногледача му помагат да преодолее собствените си неприятни усещания и да наблюдава внимателни болния. 

Нашите статии дават  обща информация за здравето  на  достъпен език. Информацията не може в никакъв случай да замени консултацията с лекар, диагноза и лечение. За поставяне на диагноза и лечение винаги се консултирайте с лекар. Социомед Консултинг не носи отговорност за предприето самолечение, и поставяне на диагноза  на основа публикации.




ОЧАКВАЙТЕ В НАШИЯ БЛОГ ПОРЕДИЦА ОТ СТАТИИ ”КАК ДА ОКАЖЕМ ПЪРВА ПОМОЩ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ" !!!

петък, 23 май 2014 г.

Знаете ли какви профилактични прегледи трябва да направите след 40години?






Рисковете от развиване на заболявания са по-високи след навършване на 40-50, затова задължително спазвайте препоръките  на лекарите

 




От 40 до 50 години:

Жени:

       Годишната мамография е изключително важна
       Подробно изследване на яйчниците се изисква най-малко веднъж на всеки три години, особено при жени, изложени на риск или тези, които са в менопауза
       На всеки три години трябва да се прави измерване на костната плътност, за да се предотврати остеопороза
       Необходимо е да се продължи и с годишни измервания на холестерола и захарта.

Мъже:

      Необходимо е редовно изследване на кръвната захар
      Регулярно провеждане на тест за сърдечно-съдови заболявания
      Веднъж годишно трябва да се прави преглед на червата
      Ако мъжът има проблеми с уринирането или болки в областта на таза, е много важно да си направи преглед на простатата.

   След 50 години:


Жени:

      През три години е нужен преглед на костната плътност   
      Преглед на яйчниците   
      Преглед на дебелото черво на всеки пет години   
      Трябва да продължат да се правят всички прегледи, които са били извършвани в предишни години, както и годишна проверка на сърцето, включително ЕКГ.

Мъже :
   

    Преглед за рак на простатата на всеки три години
    Преглед на дебелото черво на всеки три години
    Прегледи на тестисите и сърцето, както и годишни измервания на холестерола

Нашите статии дават  обща информация за здравето  на  достъпен език. Информацията не може в никакъв случай да замени консултацията с лекар, диагноза и лечение. За поставяне на диагноза и лечение винаги се консултирайте с лекар. Социомед Консултинг не носи отговорност за предприето самолечение, и поставяне на диагноза  на основа публикации.


.

понеделник, 19 май 2014 г.

Частна линейка (специализиран транспорт)

снимка на линейкиНие ще ги придружим до болнично заведение или различни институции със  специализиран транспорт /  частна линейка от наш партньор /.  занимаваща се с извозване на болни хора от болници и хосписи до вкъщи на територията на София, Република България и Чужбина.

виж повече


Грижа за възрастни хора

Осигурете спокойствие на вас и вашите родители, като ОСТАВИТЕ ГРИЖАТА НА НАС!  Гледането на възрастни хора се извършва от коректни домашни помощници с опит, изпълняващи старателно поставените им ангажименти. Нашите служители/ домашни помощници / са на разположение да почистят, пазаруват или сготвят, за да улеснят любимите ви хора.
виж повече

Детегледачка

Няма кой да прибере детето ви от детска градина? Или се тревожите как то ще се справи само домашните и извънкласните занимания?  Нуждаете се от помощ в домакинството?  Ние ще ви помогнем и в избора за намиране на детегледачка и/или домашна помощница СОЦИОМЕД  КОНСУЛТИНГ   ви предлага екип от професионалисти- медицински сестри и педагози, които са доказали своите безспорни качества в  полагането на грижи за деца.
виж повече

Психологична помощ за болни в домашни условия

        Преживяването на тежко заболяване нанася сериозни щети върху психиката и на болният и на неговите близки. Когато болестта ни споходи, налага промяна в ритъмът ни на живот и битие, изважда на повърхността силни емоции /страх, напрежение, безпокойство за бъдещето, вина, гняв/, подлага на изпитание самочувствието ни и усещането за собствена стойност, прави ни зависими от другите, налага ни нов ритъм на съществуване. Всяка промяна е трудна и предизвиква стрес, който неминуемо се отразява върху здравословното състояние на болния и рефлектира върху близките му. Грижата за душевното здраве е от първостепенно значение за оптимално преодоляване или преминаване през тежък здравословен епизод в живота.
виж повече

Кой се грижи за нашите близки възрастните или болни хора в България?




Когато сме далеч от дома, при нужда всеки от нас търси начин да помогне на своите близки и роднини. Не рядко прибягваме до помощта на приятели, съседи, децата. . А има един доста по - лесен и значително по - ползотворен метод – чрез наемането на професионален асистент от агенция за социални услуги в България.
Общоизвестен факт е, че възрастните и болни хора се чувстват най - добре в собственото си жилище сред познати вещи и в близост до приятелите си. Извеждането им от дома често поражда чувство на отхвърленост и затова социалните агенции предоставят възможност за лечение и професионални грижи за болния у дома.
СОЦИОМЕД КОНСУЛТИНГ ) е агенция, предлагаща голямо разнообразие от услуги в домашни условия.
Домашните помощници, които могат да се наемат чрез тях, могат да бъдат медицински лица, педагози, психолози, рехабилитатори и др. , като освен професионална помощ, всеки от тях е на разположение да почисти, напазарува или сготви на любимите ви хора. За комфорта на вашите близки се предлага също оформяне на маникюр и педикюр, подстригване, боядисване, тонизиращ масаж и др.
Ако сте далеч от вашите близки си осигурете спокойствие като ОСТАВИТЕ ГРИЖАТА НА НАС!
За допълнителна информация:
тел: + 359 886 241 525; +359 895 216 537
e - mail: office@smconsulting-bg.com
skype: sociomed_consulting