Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

събота, 26 юли 2014 г.

Хранене на възрастни и болни хора


Една от основните профилактични мерки срещу преждевременното остаряване и болестите на цивилизацията е добре балансираното хранене, съобразено с жизнената ситуация.

 Много е важно още след петдесетата година да се помисли за промени в храненето. Между 55 и 75 години потребността от енергия пада с около 15 %, а след 75 години с още 10 %.

 Важно е да се подчертае, че намалява главно потребността от мазнини и въглехидрати. Потребностите от белтъчини, витамини и минерални вещества, както и нуждата от течности остават не променени.

 Трябва да се знае, че подходящото хранене не бива да започне едва след шестдесетата година. По тази причина е необходимо да се избират пълноценни храни, при намаляване енергийното съдържание (мазнини и въглехидрати), и да се осигури достатъчно количество белтъчини, витамини и минерали.

 Каква да бъде храната на възрастните и болните хора?

 - трябва да се избират пълноценни храни

 - да бъде лесно смилаема

 - по възможност да отговаря на предпочитанията на болния

 - да бъде съобразена със заболяването

- да се приемат достатъчно течности (старите хора са склонни да намалят до минимум течностите). Много често някои от тях имат нужда да бъдем настойчиви за да пият достатъчно количество течности. При възрастните хора намаленото количество течности може да затрудни функцията на бъбреците и да предизвика различни смущения.                                                            

- да съдържа прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци

Що е щадяща храна?

Има храни които предизвикват газове, чувство на натиск или препълване на стомаха. Следните храни са трудно смилаеми и не са подходящи за болни и възрастни хора:

- месо – тлъсто свинско и агнешко

- риба – пушена и маринована

- яйца – твърдо сварени

- зеленчуци – зеле, бобови растения и гъби

Щадящата храна цели да предпази определени органи и функциите им.

Важно е как поднасяме храната!

  Храненето има много важна роля в живота на болния, тя е едно от малкото разнообразни неща останали в живота на болния. Хубаво е да се състави план за деня, важно е да поискате мнението на болния (какво иска да яде, кога и други).

 Важно значение има подреждането на храната, цветовото оформление и начинът по който се поднася храната.

Процес на хранене на болен

  Преди хранене:

 -  сложете болния да седне, дайте му вода за да се измие        

 -  пригответе подходяща маса, сложете салфетка и

  -  поднесете нещо за пиене

  -  поднесете таблата с всичко необходимо върху нея.

      Не сервирайте препълнени чинии!

 По време на хранене:

-  пожелайте добър апетит на болния

-  предложете му да пие нещо докато се храни

-  ако болният не може да се храни сам не бързайте, поднасяйте внимателно всяка хапка.

   Не създавайте впечатление, че ви е досадно!

След хранене:

-  попитайте болния дали му е било вкусно

-  попитайте какво иска да яде на следващото хранене

-  поинтересувайте се дали иска да изплакне устата си и да си измие зъбите

-  сложете го да легне удобно и ако е нужно проветрете стаята