Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

понеделник, 16 юни 2014 г.

"Как на възрастния или болен да окажем първа помощ в домашни условия - Кръвоизлив от носа" Кои са основните причини за кръвоизлив от носа?

 Факторите които обуславят кръвоизливите от носа, са разнообразни.  На първо място трябва да се отбележи  богатото кръвоснабдяване на носа поради специфичната му функция. От местните причини най-голяма роля играят травмата - удар, чуждо тяло, при нараняване, кървящи полипи на носната преграда , прегряване на слънце и други.  От общите причини трябва да се отбележат  хипертоничната болест, атеросклероза, инфекциозни болести – грип, хрема и други. При бърза смяна на атмосферното налягане  също може да се получи кръвоизлив от носа. Освен това болестите на черния дроб, на бъбреците и на сърдечно – съдовата система често са придружават от кръвоизливи от носа.   Кървенето от носа рядко представлява сериозна заплаха за живота. Често, както е при повишеното кръвно налягане, то естествено облекчава състоянието. Кръвотечението от носа може да бъде слабо, умерено или силно.  То обикновено  е едностранно.Понякога спира лесно, но друг път е упорито и причинява остра анемия.Обикновено кръвотечението е силно при хипертония, грип и други.

Какви мерки да предприемем  до идването на лекаря?                      
    
  При всички случаи на кървене от носа е необходимо да се запази спокойствие и да се действува уверено. Необходимо е болният се постави в полулегнало положение, облегнат на няколко възглавници. Главата му се напръсква със студена вода или се поставят студени кърпи. Ноздрите се притискат с два пръста за десетина минути. Ако кървенето не спре, по­ставят се плътно запушващи тампони от памук. Ако кървенето е обилно трябва да се потърси лекарска помощ, до идването на лекар е необходимо измерването на кръвното налягане. При хипертония  се предписват  лекарства от лекар за понижаване на кръвното налягане или се провежда лечение на основното заболяване. 


 Нашите статии дават  обща информация за здравето  на  достъпен език. Информацията не може в никакъв случай да замени консултацията с лекар, диагноза и лечение. За поставяне на диагноза и лечение винаги се консултирайте с лекар. Социомед Консултинг не носи отговорност за предприето самолечение, и поставяне на диагноза  на основа публикации.


Няма коментари:

Публикуване на коментар