Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

вторник, 8 април 2014 г.

Закуска за здраво сърце



Закуска за здраво сърце

Пълнозърнестите храни и плодовете са само част от правилните избори.

здраве.bg

Пропускането на закуската е директно свързано с по-голяма обиколка на талията, по-високо ниво на инсулина, повишен общ и „лош” LDL холестерол, т.е. с по-голям риск за сърцето и кръвоносните съдове. Пропускането на първото хранене за деня води до повишени нива на триглицеридите и пикочната киселина, както и до снижение на „добрия” HDL холестерол. Всичко това са доказани рискови фактори за сърдечно-съдовото здраве.

Да се пропуска закуската от години се превърна в тревожна тенденция - по много причини:
- липса на време,
- все повече хора работят далеч от дома си,
- мнозина вярват, но погрешно, че така ще отслабнат.

Консумирането на здравословна закуска се отразява благоприятно на диетата като цяло. Достатъчният прием сутрин на макронутриенти въздейства благоприятно на здравето и води до по-малка нужда от прием на повече калории през останалата част от деня, спомагайки за свалянето на излишните килограми и осигурявайки по-добро здраве на сърцето.

Подходящите варианти за закуска полезна за сърцето включват пълнозърнести храни, ядки, нискомаслени млечни продукти или пилешко месо, плодове. Такава закуска е богата на антиоксиданти, полезни полизахариди и протеини, съдържа малко калории и вредни мазнини. Освен това тя е и правилната комбинация от храни, доказано полезна за сърцето и кръвоносните съдове.

Можем да избираме свободно между овесени ядки, пълнозърнест хляб или различните зърнени закуски. Сред плодовете особено препоръчителни са:
- банани,
- ягоди,
- боровинки,
- портокали,
- ананаси,
- ябълки и др.

За да избегнем пикове в нивото на инсулина/кръвната захар, е по-добре да изядем един плод, отколкото да изпием сока от него. Можем да добавим и нискомаслени млечни продукти, да обогатим закуската си с орехи, слънчогледово и ленено семе, други несолени ядки.

Подходяща възможност за закуска е дори омлет - от едно яйце или само от белтък. Яйцата можем да консумираме също на очи или сварени.



 Нашите статии дават  обща информация за здравето  на  достъпен език. Информацията не може в никакъв случай да замени консултацията с лекар, диагноза и лечение. За поставяне на диагноза и лечение винаги се консултирайте с лекар. Социомед Консултинг не носи отговорност за предприето самолечение, и поставяне на диагноза  на основа публикации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар